Tekstiileistä sisutukseen - Minun opintoni

 Olen toisen vuoden sisutusalan artesaani opiskelija. Aloitin Novidassa tekstiilialalla syksyllä 2021 ja vaihdoin sisustukseen seuraavana syksynä. Opintoja on nyt takana melkein 1,5 lukuvuotta ja paljon on ehtinyt jo tapahtua... 

Ensimmäinen lukuvuosi on enemmän tai vähemmän perusteita. Pääsin kokeilemaan monipuolisesti hieman kaikkea värjäyksestä kankaan kudontaan. Koska ryhmäni oli niin suuri, ompelun pariin pääsin vasta keväällä. Tämän kaiken lisäksi opiskelemme paljon alan yleisiä aiheita, kuten sommittelua, kulttuurihistoriaa ja oman osaamisen markkinointia. Kaikki aiheet eivät ole olleet ihan mieleisiä, mutta jokaisesta on oppinut jotakin uutta. Tylsiä hetkiä ei ole tullut! 


Halusin alusta lähtien olla mukana kansainvälisissä hankkeissa, ja yllätyksekseni mahdollisuus tähän osui kohdalleni heti ensimmäisenä syksynä. Ennen koronaa koulu osallistui SITRA (Sustainability In The Rural Areas) nimiseen hankkeeseen, jossa oli mukana viisi eri koulua viidestä eri maasta. Jokainen maa piti vuorollaan oman leirin, jonka aikana opiskelijoilla oli oma projekti ja opettajilla oma koulutus. Pandemian vuoksi hanke keskeytyi. Pääsin käymään viikon mittaisella leirillä Islannissa, kun matkustusrajoitteet hellittivät tarpeeksi. Kokemus oli huikea ja opin sen aikana paljon itsestäni, Islannista ja yrittämisestä (niin yrittäjänä kuin yleisesti). Leirin tehtävänä oli luoda yritys hyödyntäen Islannissa esiintyvää geotermistä energiaa. Oltiin siis todella kaukana käsitöiden parista. 


Matkakuva Islannista

Tekstiilien kudontaa ehdin oppia kevääseen mentäessä niin hyvin, että päädyin TOP jaksolle paikalliselle yrittäjälle ArtTiinalle. Sain projektikseni valtavan pyyhkeiden suunnittelu ja kudonta tehtävän oikealle asiakkaalle. Ihan kaikkea en ehtinyt kevään aikana tekemään, joten jatkan työssä oppiani vielä nyt syksyllä. Pyyhkeistä tulee minun ensimmäinen näyttötyöni.  


Pyyhkeitä keväältä. Puolet vielä jäljellä tuossa kohtaa
Puolet pyyhkeistä tuli valmiiksi keväällä


Ajatus alan vaihdosta tuli edellä mainittuja pyyhkeitä tehdessä ja hieman ennen sitä jo. Taustani ovat taiteissa, joten olen hyvin visuaalinen tekijä ja taitoja piirtämisen
saralta löytyy runsaasti. Tuntui etten päässyt hyödyntämään näitä ominaisuuksia niiden täydellä potentiaalilla. Tämän lisäksi kudonta on hidas prosessi, jossa on paljon toistoja - jäin kaipaamaan enemmän. Vaihto sisustusalalle sujui melko mutkattomasti ja sovellun sinne paremmin. Vaihto toki toi pieniä hankaluuksia mukanaan, mutta se kuuluu asiaan. Perusopinnot ovat pitkälti kunnossa, joten voin keskittyä valinnaisiin. Artesaaneja meistä tulee taideteollisuuden alalla muutenkin, eli valinnaiset määrittelevät lopun.
 


Paljon olen oppinut, mutta paljon on vielä opittavaa.  

-Ronja  



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matto maton matonko matolle matollekko?

Etäopinnot Korona keväänä 2020