Ompelua

 

Ennen artesaani opintoja en ollut juurikaan ommellut ompelukoneella. Kotoa löytyi lapseni ompelukone, jonka hän oli toivonut mummoltaan syntymäpäivälahjaksi. Muutaman kerran olin koneella ommellut ja joutunut pyytämään lapsen apuun mm. langanvaihtoon. 
Äitini olisi minulle aikoinaan ostanut ompelukoneen, mutta totesin etten sitä tarvitse, koska siskoni ompelee, jos jotain tarvitsen. Siskoni on ommellut paljon, kun taas minä olen virkannut ja neulonut.

 Aloitettuani opinnot syksyllä 2019 ompelu aloitettiin ompelun perusteista. Aloinkin pitämään ompelusta. Joulukuussa 2019 ostin itselleni ompelukoneen. 


Olen ommellut käyttäen erilaisia materiaaleja ja onkin mielenkiintoista myös yhdistää eri materiaaleja. Olen innostunut ompelemaan varsinkin erilaisia laukkuja ja pussukoita. Usein yhdistän myös uutta ja vanhaa/kierrätettyä kangasta. 



Ennen ompelun aloitusta materiaalit on mitattava ja leikattava oikean kokoiset kappaleet. Kuvassa mitoitettu huopalaukkuun tuleva nahkatasku.



Kuvissa valmistamani laukku, jonka materiaalina huopa ja nahka.






Kuvassa vasemmalla kernikankaasta valmistettu meikkilaukku ja oikealla puolella Marianne-karkkipapereista valmistettu kukkaro.



Ompelemani pikkulaukku ja kukkaro.

Pikkulaukkuun käytin vuorikankaaksi vanhaa pöytäliinaa. Pöytäliinaan oli käsin kirjailtu kukkakuvioita ja niistä tuli kiva yksityiskohta laukun sisäpuolelle. 




Suoritan opinnoissani sisustustekstiilien valmistamisen. Siellä olemme harjoitelleet ja valmistaneet mm. erilaisia verhoja. Ennen tuotteen valmistusta tehdän työnkulkusuunnitelma. Työnkulkusuunnitelmaan tehdään työpiirros, naamakuva, mietitään materiaalit ja tarvikkeet, valmiin tuotteen koko, leikkuusuunnitelma, kankaan alkukäsittely, tuotteen hoito-ohje, kokoonpanojärjestys ja rakennekuvat.

Työpiirros ja rakennekuvat valelaskosverholle.



Valelaskosverhon ompelemista.



Valmiin valelaskosverhon sovitus koulun ikkunaan.

Julkaisu, kirjoitus ja kuvat Tarja Mäkiniitty

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matto maton matonko matolle matollekko?

Etäopinnot Korona keväänä 2020