Tuotemallisto

Suunnitteluun menee mittaamaton määrä aikaa. Ensin on ajatus. Sitten ajatusta levitetään paperille. Itsellä tapana kirjata sanoja, jotka viittaavat ajatuksiin mitä mielessä on pyörinyt sekä lukuisa määrä tuherruksia joista ei ota enää erkkikään selvää.

Tuotemalliston suunnittelu -tehtävään teen malliston, jota itse käyttäisin. Mukavat päällä, kestävät, mahdollisimman suomalaiset materiaalit. Myös toisiinsa helposti yhdistettävät mallit!

Ensin piirretään malli

Mitä mä nyt oikeesti alan tekemään, kun kaikkea ei voi saada, loppuu aika ja kädet. 

Mekko, legginssit, paita, hame ja hupparimekko. 

Lisäksi asustetta; solmupanta, nappikaulakoru ja korvikset. Myös huivi, tumput, pipo ja säärystimet ovat mielessä. 

Tässä piirrettynä mun vaatteet ja panta ilman värejä: 

Materiaalit

Legginsseihin ja solmupantaan etsin merinovilla-neulosta. Kaino ja OR-Neule vaikuttaisivat potentiaalisilta vaihtoehdoilta koska haluan kankaan olevan mahdollisimman suomalaista. OR-Neuleelta sain pyytämällä ilmaiseksi kotiin postitettuna mallit kankaista ja nyt iskikin valinnan vaikeus. Haluamaani paksuutta on mustana, tummanharmaana, vaalean harmaana ja luonnonvalkoisena. Väriksi legginsseille on näistä nyt valittu musta. OR-Neuleen minimitilaus on 20 metriä, ääk.

Mekko tulee trikoosta, huppari joustocollegesta ja hame vakosametista. Kaikki muut kankaat ovat siis joustavia, paitsi tämä vakosametti.

Värimaailma ei ole vielä loksahtanut paikkaansa, mutta mielessä perusvärit, sininen, punainen, keltainen ja vihreä, sekä valkoinen ja musta.

Sinistä vakosamettia löysin koululta ja pesin sen kotona pesukoneessa. Kankaan silittämisessä tulikin ensimmäinen haaste. Kuvassa kotona silittämäni kangas...kodin silityslaudalla ei siis onnistu.. tulee ns laudan rungon ristikko-kuvio, joka näkyy tässä kuvassa:

Sametin silitykseen on olemassa samettilauta.Tälläistä ei kyllä monella ole kotona, mutta tässä vaiheessa silitän kankaani koululla ja testailen sitten valmiin mallin silittelyä uudelleen kotikonstein.

Prototyypit

Mallit testaukseen, kaavojen sovittelu valituille kankaille.

Korvikset: 

Mekko:

Legginssit on kyllä mustat niinkuin suunnitelmissakin, mutta mekon väri nyt vielä on ratkomatta. No, tarkoitus oli työstää ensin valmiiksi malli ja tätähän tämä on. Tässä siis menossa kaava-ja kangastestausta. Usein itsellä tämä poikkisauma tekee raskaana- efektin, mutta mun mallissa on vähemmän rypytystä eikä mitään kellohelmaa.

Hihojen pituutta harkitsen myös. 3/4 hihat täytyy vielä toisella mallilla testata. Mallit teen edullisemmilla materiaaleilla, tässäkin alelaarista löydetty trikoo.

Työnkulkusuunnitelmat malleista

Vaatteiden kaavat on hiottuna ja nyt olen tehnyt ensimmäisen työnkulkusuunnitelman vakosamettihameesta. Vakosametti materiaalina on itselle täysin vieras, joten siitä en ole uskaltanut vielä edes leikata kaavoja. Työnkulkusuunnitelmaa esittäessä opettajalle, kävi ilmi että vakosametti leikataan vastakarvaan, poiketen muista sameteista! Good to know!

Hupparin kaavat on piirretty ja leikattu, nyt tehtynä vasta huppuun tulevan nyörin reiät. Yllä puristimet ja osat ja alla valmiina. Puristimet löytyi omasta takaa, mutta purjerengaspaketin ostin Kankaisesta. Sen hinta oli 9eur, joten hupparin rei´ille tuli hintaa 0,75e.


Kun kaikista on työnkulkusuunnitelmat tehty sekä kankaat lopulta valittu, saan laskelmoitua materiaalien menekin ja näin malliston vaatteille hinnat.
Huomenna on luvassa koulusta käynti Toijalan tekstiilitukkuun Akaalle ja toivon että löydän sieltä kangasmallit vaatteisiini.


mimemo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matto maton matonko matolle matollekko?

Etäopinnot Korona keväänä 2020