Värikkään tekstiilin suunnittelu


Monivärisen kudontatyön suunnittelu vaatii paneutumista. Päätin suunnitella kangaspuilla kudottavan kankaan, josta tulen tekemään sisustustyynyjä. Halusin käyttää työssä runsaasti värejä, joten valitsin kankaaseen sidoksen, jossa värit pääsevät sekoittumaan kiinnostavalla tavalla. Valitsemani sidos on nimeltään ruudullinen murtotoimikas. Ennen värien suunnittelua päätin myös, minkä levyisen kankaan haluan. Sidos muodostaa kankaaseen ruutuja, joten suunnittelutyötä tehdessäni suunnittelin värityksen lisäksi myös värillisten ruutujen kokoa ja muotoa.


Ruudullisen murtotoimikkaan kudontaohje


Kudottavan tekstiilin suunnittelua Weave Point -ohjelmalla


Käytin työvälineenä Weave Point -ohjelmaa, jonka avulla kudottuja kankaita suunnittelemme. Lähtökohtana suunnittelussa oli työhön valittu pellavalanka ja sen lankakartasta löytyvä värien valikoima. Työtä aloittaessa mielessäni oli idea väriyhdistelmästä, ja ajatus täsmentyi lankakarttaa tutkimalla ja sen värejä tietokoneohjelmalla yhdistelemällä. 


Värien valintaa värikartan avulla


Suunnittelutyö helpottui, kun kävin koulun lankavarastossa katsomassa lankavalikoimaa ja vertailin löytämiäni erivärisiä lankapuolia. Varastosta ei löytynyt kaikkia toivomiani värejä, mutta riittävän monta kuitenkin, jotta saatoin vertailla sävyjä. Lankakartan pienestä lankatupsusta oli yllättävän vaikeaa hahmottaa, miltä väri näyttää, kun sitä on enemmän. Värit myös näyttävät erilaisilta riippuen siitä, mitä muita värejä niiden viereen asetetaan. Käytin paljon aikaa kokeillen erilaisia yhdistelmiä, ennen kuin löysin haluamani värit.


Värisävyjen vertailua

Yksityiskohta valmiista tyynykangassuunnitelmasta


Aluksi valitsin loimen värit, joita on yhteensä kuusi. Kudeväreiksi valitsin loimessa käytettyjen lisäksi seitsemän muuta väriä, joten värejä työssä on yhteensä 13. Loimen väritys pysyy jokaisessa tyynyssä samana, mutta kuteen värejä vaihtelemalla pystyin suunnittelemaan jokaisesta tyynystä erivärisen. Suunnittelin kankaaseeni yhteensä neljä erilaista tyynyä. Värityksestä muodostui oranssin, keltaisen, sinisen ja vihreän eri sävyjen yhdistelmä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Matto maton matonko matolle matollekko?

Etäopinnot Korona keväänä 2020